Υγεία

~~Το κάπνισμα είναι μια μάστιγα της εποχής μας, και καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το τσιγάρο. Κάποιοι καπνίζουν επειδή όπως λένε τους αποβάλει το άγχος, άλλοι επειδή χαλαρώνουν και άλλοι γιατί νιώθουν ευχαρίστηση, και για άλλους διάφορους λόγους.


Οι καπνιστές είναι δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα γιατί ο εθισμός τους στη νικοτίνη τους κάνει να θεωρούν το τσιγάρο απαραίτητο - χωρίς να σκέπτονται το κακό που προκαλούν στον εαυτό τους με το που θα ανάψουν ένα τσιγάρο. Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που επιφέρει το κάπνισμα, όμως δεν τους καταλαβαίνουν αρκετά, ώστε να πειστούν και να κόψουν το κάπνισμα. Και όταν πεισθούν το βρίσκουν αρκετά δύσκολο να τα καταφέρουν - λόγω της εξάρτησής τους σε αυτό.

Έτσι οι περισσότεροι ψάχνουν για κάτι που θα αντικαταστήσει το τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Τοξικολογικές μελέτες του ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν διεξαχθεί, αναφέρουν πως πρόκειται για μια ασφαλή μορφή καπνίσματος, γνωρίζοντας ότι κανένα από τα επιβλαβή συστατικά του καπνού που βρίσκεται σε παραδοσιακά τσιγάρα δεν υπάρχει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τον κίνδυνο για παθήσεις που οφείλονται στο κάπνισμα και δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να το χρησιμοποιούν και να απολαμβάνουν την ίδια αίσθηση, χωρίς συνέπειες για τον οργανισμό τους. Εκτός από τον χρήστη του επωφελούνται και οι γύρω του, που δεν αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου (ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία κανενός).
Έχει επίσης τεθεί, στο εμπόριο, ως ένας τρόπος για να περιορίσει τον εθισμό στη νικοτίνη.