Οφέλη για τη Δημόσια Υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

 

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία απο επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου  Μακεδονίας , της Εθνικής σχολής δημόσιας υγείας καθώς και του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού κέντρου έρχεται να ανατρέψει τα λανθασμένα στερεότυπα και κακόβουλες έρευνες  και τα αναδείξει τα μη αμφισβητούμενα πλεον οφέλη για τη δημόσια υγεία που απορρέουν απο τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έρευνα στην Ελλάδα σε δείγμα 4.058 ενήλικων στο νομό Αττικής καταλήγει ότι το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές (στο Νομό Αττικής). Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ σημαντικό εύρημα είναι πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός συντονιστής της μελέτης και γνωστός στην παγκόσμια κοινότητα για τα συνγράμματα του σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και τις επιπτώσεις στην υγεία  ανέφερε  «Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής».

Σύμφωνα με την κυρία Αναστασία Μπαρμπούνη καθηγήτρια Εθνικής σχολής Δημόσιας υγείας , τα πορίσματα της έρευνας έρχονται να καθησυχάσουν την επιστημονική κοινότητα σε  σχέση με το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί προάγγελο του καπνίσματος αφου μόλις το 1,5% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ήταν πρώην καπνιστές . Μελανό σημείο της μελέτης αποτελεί η παραπληροφόρηση των καπνιστών σε σχέση με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν αντικαθιστώντας την τοξική συνήθεια του καπνίσματος με αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου καταδυκνείοντας ότι μόλις το 5% των καπνιστών είναι ενήμερο και σωστά πληροφορημένο σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Πουλάς.

Η παρούσα επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια και να αναδείξει τα οφέλη σε σχέση με τη δημόσια υγεία απο τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καταστοντας σαφές και ξεκάθαρο ότι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές…

πηγή: Το Βήμα Online