«Διακοπή καπνίσματος: Φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα ελάττωσης της βλάβης από το κάπνισμα»

Aποσπάσματα των συνεντεύξεων που δόθηκαν στα πλαίσια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στο ξενοδοχείο Royal Olympic, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.

Στο βίντεο ομιλούν ο Δρ.Φαρσαλινός, η Αναστασία Μπαρμπούνη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ο Μάρτιν ΝτόκρελΕπικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για τον Έλεγχο του Καπνού (Public Health England). Είναι η πρώτη φορά που έρχεται εκπρόσωπος της  Public Health England στην Ελλάδα (και δη ο επικεφαλής της) και μάλιστα δηλώνει σε λίγα δευτερόλεπτα αποσπάσματος, υποστηρικτικά σχόλια για το άτμισμα. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο το κύρος του Δρ.Φαρσαλινού ο οποίος και τον προσκάλεσε να μετέχει του Συνεδρίου και να παράσχει την τεχνογνωσία του Public Health England στους Έλληνες συνέδρους.

Επιπροσθέτως, χάρης στις προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, κλήθηκε δημοσιογράφος από το zougla.gr, ο οποίος έλαβε συνεντεύξεις από τους ομιλητές και η εκδήλωση δημοσιοποιήθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” του κ.Παπαδάκη.

Aποσπάσματα των συνεντεύξεων που δόθηκαν στα πλαίσια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στο ξενοδοχείο Royal Olympic, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.Ο κ. Dockrell σε ερώτηση του δημοσιογράφου του zougla σχετικά με την προσέγγιση της Δημόσιας Αρχής Υγείας της Αγγλίας με το ηλεκτρονικό τσιγάρο απάντησε «Στην Αγγλία ενθαρρύνουμε όλους τους καπνιστές να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τους ατμιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ,να κάνουν δηλαδή τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη στην υγεία.»

Σε σχέση με τα επιστημονικά πορίσματα που αφορούν το άτμισμα ,είναι σημαντικό να αναφέρουμε τα εξής
1.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα.
2.Στην Αγγλία κάθε χρόνο περίπου 57.000 καπνιστές κόβουν το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώ διαφορετικά δεν θα το είχαν καταφέρει.
3.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν παράγοντα έναρξης του καπνίσματος για τους νέους ,διότι οι νέοι οι οποίοι ήδη ατμίζουν ήταν πρώην καπνιστές .Αντιθέτως υπάρχει μια σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων που καπνίζουν.

Ο κ .Dockrell ξεκαθάρισε ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο θετικά μπορεί να είναι από τη στιγμή που βοηθάει χιλιάδες ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος .Αναλύοντας τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου που σχετίζονται με τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο ,τα δεδομένα που προέκυψαν από τη βάση δεδομένων και εργαστηριακών αναλύσεων  έδειξαν ότι η σύσταση των ουσιών  υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν κατά 99,5% λιγότερη επικίνδυνη να προκαλέσει καρκίνο σε σχέση με τις χιλιάδες ουσίες που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Αδιαμφισβήτητος είναι πλέον ο ρόλος του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην βοήθεια που παρέχει στους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα στη Μεγάλη Βρετανία με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για μείωση κατά 25% σε μόλις 4 χρόνια σε μια χώρα που κατείχε την πρωτιά στο κάπνισμα παρόλη την αυξημένη φορολογία στα είδη καπνού και τις αποτρεπτικές πολιτικές για τη χρήση των συμβατικών τσιγάρων που μπορούσαν μόνο να μειώσουν το ποσοστό των καπνιζόντων κατά 0,5% ετησίως.

Σχετικά με τη νομοθεσία και το πλαίσιο στο οποίο ανήκουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Ελλάδα ο κ. Dockrell ανέφερε ότι σε μία χώρα που το 33% του πληθυσμού της καπνίζει σαφώς δεν μπορεί να υπάρξει μια μαγική λύση αλλά αντιθέτως θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μία στρατηγική στήριξης των προιόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς επιστημονικώς αποδεδειγμένα πλεέον αποτελεί τον ευκολότερο και αξιόπιστο τρόπο διακοπής του καπνίσματος…