Μία νέα έρευνα, αυτή τη φορά από το Queen Mary University of London, ήρθε για να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και patch νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Aντιγράφουμε από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο:
ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑ: 1100 ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
1. Το άτμισμα αποτέλεσε επιλογή με υπερδιπλάσια προτίμηση (47%) από την αμέσως επόμενη που ήταν τα επιθέματα νικοτίνης (21)
2. Οι έγκυες που άτμιζαν μόνο (χωρίς να καπνίζουν) γέννησαν παιδιά με όμοιο βάρος εκείνων που δεν άτμιζαν και δεν κάπνιζαν.
3. Οι έγκυες που άτμισαν εμφάνισαν μειωμένες μολύνσεις αναπνευστικού, πιθανότατα λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των συστατικών στο αερόλυμα του ατμού (PG, VG)
4. Η τακτική χρήση ατμίσματος από τις έγκυες δε συσχετίστηκε με εμφάνιση ανεπιθυμήτων ενεργειών στις μητέρες ή τα μωρά τους.
5. Οι βλάβες στην εγκυμοσύνη από το κάπνισμα, τουλάχιστον στα τέλη της εγκυμοσύνης, φαίνεται να οφείλονται σε άλλες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και όχι στη νικοτίνη
Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου από το εξωτερικό που βρίσκεται στο σύνδεσμο https://www.stir.ac.uk/…/e-cigarettes-help-pregnant…/:
Μια νέα ανάλυση δεδομένων δοκιμών σε εγκύους καπνίστριες διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση προϊόντων υποκατάστασης νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με ανεπιθύμητα συμβάντα εγκυμοσύνης ή με κακή έκβαση της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη PREP 2, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 1100 εγκύους καπνίστριες που παρακολουθούσαν 23 νοσοκομεία στην Αγγλία και 1 υπηρεσία διακοπής καπνίσματος στη Σκωτία για να συγκρίνει τα αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε γυναίκες που έκαναν ή έκαναν να μην χρησιμοποιούν τακτικά νικοτίνη με τη μορφή ηλεκτρονικών τσιγάρων (EC) ή επιθέματα νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις των επιπέδων κοτινίνης του σάλιου κατά την έναρξη και προς το τέλος της εγκυμοσύνης και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τσιγάρων από κάθε συμμετέχοντα ή τους τύπους θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), τα αναπνευστικά συμπτώματα και το βάρος γέννησης και άλλα δεδομένα των μωρών τους κατά τη γέννηση.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Queen Mary University of London, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνταν πιο συχνά στην ομάδα που μελετήθηκε από τα επιθέματα νικοτίνης (47% σε σύγκριση με 21%) και επιβεβαίωσε επίσης προηγούμενα απροσδόκητα ευρήματα ότι το άτμισμα μπορεί να μειώσει το αναπνευστικό μολύνσεις σε ατμιστές, πιθανώς επειδή τα κύρια συστατικά του ατμού στο αερόλυμα, η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερίνη, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.
Οι γυναίκες που κάπνιζαν και χρησιμοποίησαν επίσης ένα από τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν μωρά με το ίδιο βάρος γέννησης με τις γυναίκες που κάπνιζαν μόνο, ενώ τα μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες που δεν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν διέφεραν ως προς το βάρος γέννησης, είτε οι γυναίκες έκαναν ή δεν χρησιμοποίησαν προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης. Η τακτική χρήση προϊόντων νικοτίνης δεν συσχετίστηκε με ανεπιθύμητες ενέργειες στις μητέρες ή στα μωρά τους.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Peter Hajek από το Wolfson Institute of Population Health, Queen Mary University of London, δήλωσε: «Η δοκιμή δίνει απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα, ένα πρακτικό και ένα σχετικά με την κατανόησή μας για τους κινδύνους του καπνίσματος. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοήθησαν τις εγκύους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να θέτουν ανιχνεύσιμους κινδύνους για την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς περαιτέρω χρήση νικοτίνης. Η χρήση βοηθημάτων που περιέχουν νικοτίνη για τη διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη φαίνεται επομένως ασφαλής. Οι βλάβες στην εγκυμοσύνη από το κάπνισμα, τουλάχιστον στα τέλη της εγκυμοσύνης, φαίνεται να οφείλονται σε άλλες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και όχι στη νικοτίνη».
Η δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16422
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τις εγκύους να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς κινδύνους για την εγκυμοσύνη.
Μία νέα έρευνα, αυτή τη φορά από το Queen Mary University of London, ήρθε για [...]
Read MoreΙαν
“Κάπνισμα, θερμαινόμενος καπνός και άτμισμα. Ποιό από όλα είναι το πιό βλαβερό και ποιό το πιό ασφαλές;”
Μια νέα μελέτη και 6 ειδικοί επιστήμονες απαντούν στο ερώτημα που έχει τεράστιο ενδιαφέρον για [...]
Read MoreΙούν